KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Vaalitavassa tulisi tehdä muutos.

Kun nyt äänestäjien käyttäytyminen on selkeästi kaikissa vaaleissa muuttunut siihen suuntaan, että annetaan ääniä enenmmän henkilöiden kuin puolueiden takia. 

Nykyinen vaalitapahan perustuu ainoastaan puoluepoliittiseen näkemykseen. Suoria vaalejakaan ei voi käyttää, koska sitten puoluepolitiikka menettäsisi kokonaan merkityksen.

 

Mutta mielestäni tulisi siirtyä sen tyyliseen malliin, että esim. vaallipiirissä jossa on 15 edustaja paikkaa, pääsisi sieltä 5 vaalipiirin eniten ääniä saaneita suoraan läpi ja loput 10 menisi nykyisen suhteellisen vaalitavan mukaan. Tietenkin niin että, suhteellisessa laskettaisiin mukaan myös nuo 5. 

Näin ollen sellaisia "vääryyksiä" ei pääsisi käymään, että esim. pienpuolueen tai kannattajalistalla olevat ehdokas saa vaikka tuplamäärän ääniä vaalipiirin toiseksi eniten keränneeseen ja silti ei pääse läpi.

Tälläisestä "vääryydetä" on esimerkki vuopdelta 2007,  kun Tarja Grönberg (vihreät) sai vaalipiirissään toiseksi eniten ääniä. Äänimäärä ei riittänyt läpi menoon kun ei ollut aiemmista vuosista tuttua vaaliliittoa.

 

Moni puolueen sisäinenkin tappelu vähenisi, kun ei tarvitsisi väkisin päästä jonkun puolueen listoille. Nämä henkilöt ei muutenkaan ole puolueelle hyviä, koska ovat ko. leikkiin mukaan lähtenyt vain siksi, että on paremmat mahdollisuudet läpi menoon. 

Nykyinen vaalitapa suosii liiaksi etenkin isoja puolueita ja niiden ehdokaspaikoille on tarjontaa sitten liikaakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän EllaWahra kuva
Ella Wahra

Vaalipiirit tulis lopettaa, silloin äänestäjä puolueensa valittuaan voisi äänestää haluamaansa ehdokasta asuinpaikastaan riippumatta. Itselläni kyllä olisi puolue tiedossa, mutta omassa vaalipiirissäni ei ole yhtäkään sellaista ehdokasta ko. puolueen listoilla ketä äänestäisin! Esim. sinua Sheikki voisin äänestää, mutta se ei tällä systeemillä onnistu!

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

En kyllä tuohon lähtisi, koska kuitenkin tarkoitus on, että ehdokkaat ajavat oman alueensa asioita. Muutenhan saattaisi käydä niin, että kaikki kansanedustajat olisivat ruuhka suomesta. Kuitenkin puolet äänestäjistä asuu ko. alueella.

Olen joskus miettinyt versioita jossa annettaisiin ns. 2 ääntä, Eli omanvaalipiirin ehdokasta äänestäessä saa ehdokas 2 ääntä ja sitten toisella äänestyslapulla voisi äänestää naapuri vaalipiirin ehdokasta, joka saisi yhden äänen. Tällä tavalla ei etenkin vaalipiirin laitamilla oleville ehdokkaille käy sitä, että kilometrin päässä rajasta asuttaessa puolet äänestäjistä on kokonaan "ulkona"

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suomessa, samoin kuin monissa muissakin maissa vaalit ovat kehittyneet puoluevaaleiksi, koska puolueiden ryhmien paikkamäärillä on suuret vaikutukset äänivallan jakautumiseen eduskunnassa ja siten hallituspohjaan.

Mitä tulee Tarja Cronbergiin, tulos oli täysin oikeudenmukainen, koska Vihreillä ei sattunut olemaan kyseisissä vaaleissa riittävää kannatusta Pohjois-Karjalassa. Kun edelleen ajatuskulkua viedään eteenpäin, havaitaan, että Pohjois-Karjala on harvaanasuttu maa- ja metsätalousvaltainen maakunta, jonka väestö on hyvin yksityisautoiluriippuvaista, jonka kanssa Vihreiden ohjelmat ja imago kohtaavat huonosti. Nykyisellään Vihreiden asema Itä-Suomessa on toki lievästi parantunut vaalipiirien yhdistämisten ansiosta.

Itsenäisyyspuolueen imago ja kannatus ovat nähdäkseni tällä hetkellä pohjamudissa ja eurovaalien tulos näytti, että eduskunnan ulkopuolistenkaan puolueiden keskuudessa sen kannatus ei ollut häävi. Pääasiallinen ongelma, jolle IPU ei voi mitään, on se, että se jää Perussuomalaisten varjoon, koska jopa PS oli riittävän eurokriittinen joutuakseen eduskunnassa oppositioon ja muiden kolmen suuren puolueen hylkimäksi. Eurokriittisyys ja eurovastaisuus eduskunnan ulkopuolisten puolueiden keskuudessa on aggressiivisesti kilpailtu teema, koska kahdeksasta eduskunnan ulkopuolisesta puolueesta ainoastaan tämän ryhmän suosituinta puoluetta Piraattipuoluetta voi pitää euromyönteiseen suuntaan kallellaan olevana. IPU:n julkikuvaa epämääräistää myös sen ympärille Susanna Kaukisen kyhäämä "Tasavaltalainen vasemmisto"-niminen monien korvissa kansallissosialistiselta kuulostava konstruktio.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Pitkä kirjoituksesi meni vähän niin kuin turhan selvitykseksi. Kun juuri tuon ilmaisemasi syyn takia muutosta pitäisi saada. Eli kirjoituksessasi ei ole mitään uutta asiaa joka ei olisi jo selvillä.

Ja turhaan tuota pienpuolue juttua tässä ruoditaan, kun voisi sinne vaaleihin osallistua kannattaja korteillakin. Esim. allekirjoitaneella ne oli jo aikaa sitten kerätty. Yksinään ei kuitenkaa tarvi toivoa läpi menoa.

Mutta toisaalta läpi meno maistuú kyllä paremmalta, kun sen eteen joutuu tekemään hartiavoimin töitä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos suomalaisessa vaalitavassa jotain tulisi kieltää niin ehdottomasti vaaliliitot.

Vaaliliittojen kautta annettu ääni saattaa päätyä myös sellaisen ehdokkaan hyväksi, jota missään olosuhteissa ei olisi halunnut äänestää.

On täysin naurettavaa, että vaaliliittojen kautta saattaa ohittaa jopa kaksinkertaisen äänimäärän saaneen ehdokkaan vain sillä tavalla, että on vaaliliitossa ns. ääniharavan kanssa.

Vaaliliitot suorastaan pilkkaavat demokratiaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaaliliitto on merkitty selkeästi äänestyskopin seinän listoihin ja tyhmänrohkeasti solmittu vaaliliitto saattaa myös karkottaa äänestäjiä, kun pelko äänen menemisestä väärän henkilön tai puolueen hyväksi vaikuttaa valintaan kopissa. Kukaan ei äänestä epäinformoituna siitä, ketkä ovat milläkin listalla.

Vuoden 2012 syksyn kunnallisvaaleissa Piraattipuolueen Uudenmaan piirijärjestön jäsenkokous kieltäytyi hyväksymästä Espoossa pahasti vajaan listansa täytteeksi isoa liutaa sitoutumattomia ehdokkaita ja loppujen lopuksi Piraattipuolue jäi niissä vaaleissa ilman paikkoja. Ongelmaksi Espoon sitoutumattomat r.y.:tä edustavien listan ottamisessa täytteeksi oli kuitenkin muodostunut se, että listalla oli eräs istuva kaupunginvaltuutettu, joka olisi ensinnäkin ollut todennäköisin ja ainoa läpimenijä ja toiseksi kuitenkin poliittisilta mielipiteiltään jyrkässä ristiriidassa Piraattipuolueen ohjelmien kanssa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ehdottamani muutoksen jälkeen ei vaaliliittoja enää tarvitsisikaan.

Jukka Mäkinen

Pitäisi muuttaa koko hallintorakennetta siten että presidentti valitsisi, nimittäisi ja johtaisi hallitusta, ja hallituksen jäsenet eivät saisi olla kansanedustajia.

Kansanedustajaksi sitten valittaisiin vaalipiiristään eniten saaneet edustajat ilman että puolueäänet vaikuttaisivat asiaan. Silloin edustajat olisivat vastuussa äänestäjilleen, eikä puolueelle.

Eli hallitus valittaisiin käytännössä presidentinvaaleissa, ja kansanedustajat eduskuntavaaleissa.

Silloin vaalitulos ja sen jälkeinen toiminta vastaisi äänestäjien tahtoa.
Tässä nykyisessä systeemissä äänestäjä ei tiedä ollenkaan mihin hänen äänensä menee. Vaalien jälkeisillä karjamarkkinoilla kaikki lehmät ovat kaupan ja kaikki takit kääntyilevät moneen kertaan. Ainoa joka hyötyy on puolueet ja kourallinen puoluejohtajia. He, ja edeltäjänsä, ovat systeemin tällaiseksi muuttaneet. Demokratian kanssa tällä ei enää ole mitään tekemistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset