KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Puolustusvoimien uudistus

Kun puolustusmäärä rahoja on jouduttu vähentämään ja vaalilupauksissakin on lupailtu puolustusvoimille lisää rahaa. Olen ihmetellyt, että mistä ne lupailijat ne rahat oikeasti ottaa. 

Mutta entäpä jos puolustusvoimien toimintatapoja muutetaan. Kaikki armeijan käyneet tietävät, että koulutuksessa on todella paljon koordinointia ja opetusta siihen, että saadaan jotkuin asiat yhdessä tehtyä oikein ja valmiiksi. 

Miksi tätä ei voitaisiin isommin hyödyntää kentällä. Tapahtumien järjestäjät kaipaavat jatkuvasti uusia järjestysmiehiä, palokunnan tarvitsee silloin tällöin apua isoissa paloissa tai etsinnöissä. Yhteiskunnalla kuitenkin olisi monenlaista hommaa jotka varuskunnat voisivat tehdä, ja näin ollen oppia tekemisen lomassa. Tätä kautta saataisiin enemmän hyötyä armeijasta ja näin ollen puolustusmäärärahojakin nostettua. Voisihan armeija laskuttaa järjestysmiehistä ym. palveluista tapahtumajärjestäjääkin.  Esim. järjestyksen valvonnassa ollaan suhteellisen liki sitä normaalia toimintaa, vaikka ei rynkkyä olekkaan mukana. En tiedä miten varuskuntien lähellä palot sammutetaan, mutta mielestäni varuskuntien lähellä olevaa palokuntaakin voisi tuke sillä, että muutama intin kaveri olisi siellä päivystämässä mukana. Kyllä joka palossa tarvitaan niitä ei täysin ammattilaisiakin, jotka voi letkuja vedellä yms. 

Oletan asian vain olevan jotenkin pyhä, että kaikkien tulisi olla valmiudessa sotaan, mutta niin kuin tiedämme ettei ne valmiudet kuitenkaan ole sillä tasolla, että hetkessä rajalla oltaisiin.

Mahdollisuuksia on lukematon määrä jossa esteenä on vain mielikuvitus. 

Uudistamalla saataisiin mielekkyyttä palvelusaikaankin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä. Kehittämisen arvoisia ajatuksia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Muistaakseni puolustusvoimien tehtäviin kuuluu myös tukea muita viranomaisia.

Ja käsittääkseni varuskunnissa toimii jo tällä hetkellä henkilökuntavetoiset sotilaspalokunnat jotka ovat osa alueidensa sopimuspalokuntaverkostoa.

Sensijaan uskoisin siitä nousevan aikamoisen metelin jos siviilammateissa toimivia ammatilaisia alettaisiin korvaamaan halvemmilla, päivärahaa tienaavilla varusmiehillä. Esimerkkinä nyt vaikkapa järjestysmiehet.
Lain edellyttämää jv/vartijapätevyytta sensijaan varusmiehillä ei ainakaan automaattisesti ole. Tietenkin nämä voivat toimia yllättävissä tilanteissa virkavallan apuna jos poliisit sellaisen virka-apupyynnön jostain syystä esittävät.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Tuosta kommentista kuvastuu juuri isosti tämän maan ongelma. Heti kun jotain uutta mietitään, ensimmäisenä ruvetaan miettimään miksi ei näin voisi tehdä.

Eihän tuo tarkoita et palomiehet potkitaan ammatistaan ja korvataan varusmiehillä. Mutta kun kuitenkin joku rupeaa leikkaamaan niistäkin, niin voitas saada sinne palokuntaa jo maksetuista henkilöistä sinne apua. Ja edullisten järjestyksenvalvojien puute aiheuttaa tapahtumajärjestäjille päänvaivaa. Monikaan pikkutapahtuman järjestäjä ei vaan pysty ostamaan palveluita alan ammattilaisten taksoilla.

Varuskunnissa kuitenkin on reservissä porukkaa joita voisi yleishyödyntää.

Eihän näitä tarvitsisi miettiä jollei valtiontalous olisi kuralla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.K.> Muistaakseni puolustusvoimien tehtäviin kuuluu myös tukea muita viranomaisia.

ooo

Kyllähän tuo on yleisessä tiedossa. Aika harvoin kuitenkin esim varusmiehiä käytetään siviilien apuna.

Jotenkin turhauttavalta tuntuu, että vuosittain 200- 300 ihmistä kuolee ja tuhansia loukkaantuu maanteillä. Samaan aikaan kymmenet tuhannet sotilaat koulutetaan tuhoamaan ihmisiä, eikä kukaan ole uhannut meitä 70: een vuoteen. Suurella todennäköisyydellä ei tule uhkaamaankaan, jos itse haluamme osoittaa (vaikkapa vähentämällä aseita) että emme ole uhka kenellekään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset