KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Kuka laittaisi pankit kuriin?

Nykyisien pankkien touhu on jo ihan käsittämätöntä.

Luottohäiriöistä ei oteta asiakkaaksi tai ei anneta pankkitunnuksia. Pankkitunnuksia kuitenkin tarvii jo valtionvirastoissa asioimiseen.

Pankiin ei saa vietyä rahaa saatikka sieltä nostaa. Ja jos vie tonnin, niin sitten tulee kutsu henkilökohtaiselle käynnille, jossa selvitetään rahan alkuperä. Kaikki muu palvelu lainan hausta lähtien hoidetaan netissä, mutta ei sitten tätä.

Pankista toiseen rahansiirto kestää päivän tai kaksi, vaikka eletään 2000 lukua maassa, jossa ainakin oletetaan olevamme teknologia huipulla. 

Pankissa asioidessa menee helposti jonottaessa parituntia ja istumaan ei pääse, kun tuolit on viety kaatopaikalle, jotta ihmiset väsyisivät seisoskeluun. Ja tämä kaikki ehkä yhtenä päivänä viikossa parin kolen tunnin ajan.

Viimeisin järjettömyys oli, kun kaverille oli tullut rahan palautusta osuuspankkiin ja kun kaveri kävi sitä 10e hakemassa, niin olisi joutunut maksamaan 7e palvelumaksua. Ja kaiken huipuksi tunnin odottelu.

 

Mielestäni pankkipalveluihin pitäisi saada vastaavan tapainen laki, mikä velvoittaa Postiakin. Ihan samallalailla normaaliin yhteiskuntaan kuuluu saada Postia kuin hoitaa pankkiasioita. 

Nythän pankit tekee ihan mitä lystää ja se on kyllä huomattu. 

 

Jospa joskus löytyisi se miljonääri joka edes viimsinä elinvuosinaan haluaisi parantaa maailmaa ja perustaisi sellaisen kunnon vanhan ajan pankin. Asiakkaita meidänkin perheestä tulisi heti kuusi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu
Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Nyt ei puhuta minun henkilökohtaisista tarpeista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tarkoitin, että S-pankki on onnistunut palauttamaan ainakin osittain vanhan ajan pankkipalvelujen tason yhdistämällä kaupan ja pankin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pankkitunnuksia kuitenkin tarvii jo valtionvirastoissa asioimiseen.

Pankkitunnukset on tarkoitettu pankkiasioiden hoitamista varten. Se, että valtio ei ole pystynyt hoitamaan kansalaisten sähköistä identifionintia, ei ole pankkien ongelma vaan valtion.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Koko litaniasta kaivoit sitte yhden kohdan, mikä ei kuitenkaan poistaisi ongelmaa josta kirjoitin. Ei nyt vakuuta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Koko litaniasta kaivoit sitte yhden kohdan, mikä ei kuitenkaan poistaisi ongelmaa josta kirjoitin.

En ole vielä ehtinyt tarkistaa muiden kohtien faktoja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Esittämiesi faktojen perusteella pankit on jo laitettu kuriin.

Pankkien velvollisuus on tuntea asiakkaansa, heidän rahankäyttönsä, lainanhoitokyky, lainoituksen edellytykset, palvelujen hinnasto ja estää esim. rahanpesu.

Finanssivalvonta valvoo niitä menettelytapoja, joita pankit noudattavat asiakassuhteissaan. Menettelytapojen tulee olla lainsäädännön ja hyvän tavan mukaisia.

Finanssivalvonta valvoo pankkien toimintaa. Talletuspankkien yhteenliittymään kuuluvia talletuspankkeja ja muita jäsenluottolaitoksia valvoo Finanssivalvonnan lisäksi niiden keskusyhteisö.

Finanssivalvonta arvioi pankkien riskinottoa ja sitä, että niiden vakavaraisuus säilyy vähintään laissa säädetyllä tasolla. Pankin on esimerkiksi jatkuvasti seurattava asiakasriskiensä määrää ja ilmoitettava Finanssivalvonnalle omien varojen vähimmäismäärän laskemiseksi tarvittavat tiedot.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Finassivalvonta ei vaadi luottotiedottoman erillaista kohtelua, finassivalvonta ei vaadi henkilökohtaista käyntiä yms.

Parhaat pankki virkailijat on syyttänyt jopa eu;ta omista toimintatavoista.

Finassivalvonta valvoo pankkeja ja tekee tietyt rajat, mutta kyllähän pankit itse päättää aika pitkälti miten toimitaan.

Mutta niin kuin tästäkin kommentista huomaa, että mitäpä sitä muiden ongelmista murehtimaan, kun itsellä menee hyvin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä.
Täyttä asiaa........ja vielä pankkiin soitettaessa kuuntelevat puheluitakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihmiset tuovat vain kuraa pankin lattialle. Käteistä saa kun muistaa mitkä pari tuntia päivässä sitä jaetaan. Avatessani uutta pankkitiliä minua kuulusteltiin n.tunnin ajan kuin vieraan vallan agenttia. Olenko käynyt USA:ssa, olenko poliittisesti valveutunut ja muita älyttömyyksiä ja kun vein rahaa tilille niin vaativat selostuksen mistä olen rahat vohkinut. Tämä pienkuluttajien kiusaaminen kuuluu kait uusliberalismiin kun vastaavasti miljoonien veronkiertoa pidetään hyväksyttävänä ja luonnollisena asiana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nythän on jo virallisestikin korkean tason poliitikkojen toimesta peräänkuulutettu käteisen rahan kokonaan poistamista liikenteestä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos käteinen poistuisi liikenteestä niin siitä olisi monia seurauksia ja tässä esim yksi:

Leipäjonosta ruokakassin hakeminen maksaa sitä jonottaville kaksi euroa ja se on maksettava käteisenä eli kolikoina ja setelit eivät käy koska ei ole vaihtorahaa. Jos käteinen poistuisi liikenteestä, niin siinät tapaiksessa ruokakssit jäisivät mätätnemään ruokapankkeihin, mutta hyvä puoli on se että leipäjonoista päästäisiin eroon nopeasti. Huonompi se on niille jotka sen kassin todella tavirätsee mussuttaakseen joka päivä pelkkää kanamunia, porsaan pihvejä, vehnäleipää ja hillomunkkeja (sillä harvemmin niissä kasseissa muuta on).

-

Itse toki olen harkinnut palata syksystä jonottamaan kassia kun viimepäivien aikana hedelmä- ja vihannesosaston tuotteiden hinnat kaksinkertaistuivat, vihreää lautasella tulee tosin ikävä. Mutta pakko sopeutua ja elää tulojen mukaan eli vähentää taas jälleen vohannesten ja kasvisten määrää lautaselta talveakohden kuten joka vuosi. Ja anteeksi että juttu karkasi aiheesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärtääkseni pankit olivat Suomessa hyvin kannattavia ja vakavaraisia vielä 70-luvulla, kun joka korttelin kulmalla Helsingissäkin oli pankki tai kaksi. Ne olivat useinkin prameita marmoripalatseja, jossa istuskeli pitkien tiskien takana tusinoittain asiakaspalvelijoita. Kaikki palvelut olivat ilmaisia ja joka konttorissa oli paksumahainen sikaria polttava porho "pankinjohtajana".

Miksi niillä silloin oli moiseen varaa? Pankkeja oli myös useampia valittavana kuin nykyään, joten periaatteessa kilpailunkin piti olla kovempaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Palvelut eivät olleet vain ilmaisia, talletuksille maksettiin jopa hyvää korkoa. Pankit saivat rahansa antamalla asuntolainoja isolla korolla. Mutta asuntolainaa kannatti ottaa, koska inflaatio söi lainan. Inflaatio johtui siitä, kun duunarit vaativat joka vuosi isoja palkankorotuksia ja niihin suostuttiin. Kekkonen puolestaan kompensoi palkankorotukset devalvoimalla markkaa, koska muuten metsäteollisuus olisi pysähtynyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulen, että asuntolainoitusta merkittävämpi tulolähde siihen aikaan suomalaisille pankeille oli kuitenkin teollisten investointien rahoitus, kun kansainvälistä pääomaa ei ollut saatavilla lainkaan. Finanssisäädökset estivät ulkomaisen lainanoton.

70-luvulla alettiin tosin jo laajamittaisemmin ottaa normiperheissäkin asuntolainoja, mutta aiempi kuvailuni Suomen pankkitoiminnasta päti myös 50-60 -luvuilla.

Kulutusluottojen määrä oli olematon nykypäivään verrattuna.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Odotan sitä päivää että olisi tarve viedä isompi määrä käteistä pankkitilille
Jos rupeaisivat kysymään rahojen alkuperää niin kertoisin vain myyneeni persettä.

Ilmeisesti muuten prostituutiosta saatu raha on verotuksen alaista. Mietin vain että miten jotain jossa tapahtuu rikos (seksin osto) ja omaisuus vaihtaa omistajaa suoritusta vastaan, voidaan verottaa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Seksin ostaminen ei ole Suomessa rikos.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kuten huomaat..kukaan ei tule laittamaan pankkeja kuriin vaan saamme jatkossakin pelastaa niitä ja sekin ihan vakn siksi,koska niitä pidetään yhteiskunnassa korvaamattomina hyväntekijöinä. Raha on ihmisten sokeapiste.

Toimituksen poiminnat