KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Missä ja miten tulevaisuudessa opiskellaan?

Eilisessä Kouvolan kaupunginvaltuustossa oli odotusten mukaisesti pitkä ja erimielinen kouluverkkokeskustelu, joka päättyi äänestyksen jälkeen toisten mielestä oikein ja toisten mielestä ei.

Keskustelussa puhuttiin että pitää katsoa tulevaisuuteen, ja ratkaisut tehdään 10 vuoden päähän. Vähän ajan päästä se oli 20 vuoden ja lopulta kommentoitiin, että me teemme ratkaisuja 40 vuoden päähän.

Itse näkisin ettei tällaisella maailman menolla voi katsoa kuin korkeintaan 10 vuoden päähän. Veikkaan ettei 10 vuoden päästä enää joka päivä mennä kouluun vaan opiskelu tapahtuu jo osittain kotona, mm. virtuaalikypärillä ja sitäkin scifimillä laitteilla. Ja kuuntelee cityhörhöjen puheita niin joskus tuntuu siltä, että saako näinkään syrjässä kuin Kouvola on, niin edes asua enää silloin.

Valtuustossa puhuttiin myös siitä, että pitääkö nykyisten oppilaiden käydä samaa koulua jota isovanhemmat aikoinaan kävi. Samaa saattaa kysyä minunkin lapsen lapseni, että onko meidän pakko laittaa omat lapsemme johonkin rakennuksen sisälle samaan huoneeseen, kun he voivat olla menemättä taksilla 30km päähän ja opiskella kotona.

Jos ajattelette tekniikan tuomia mahdollisuuksia. Ennen biologian tunnilla katseltiin kirjasta miltä se valkovuokko näyttää, nyt katsotaan tietokoneelta ja saadaan jopa liikkuvaa kuvaa. Tulevaisuudessa virtuaalikypärien kanssa ollaankin jo siellä luonnossa, jossa niitä päästään jopa haistelemaan. Muutenkin teknologia tulee jyräämään koulumaailmaa. Itse en tätä toivoisi, mutta se on vääjäämättä esillä.  Säästöjä tullaan tällä maailman menolla tarvimaan aina vaan enemmän ja enemmän, kun verotulot kaikkoaa mm. kunnilta taivaan tuuliin.

Nyt tehtävät koulurakennukset tulisi ehdottomasti tehtävä moduuli mallisina, jotta koulua voidaan niin laajentaa kuin supistaa tarpeen mukaan. Samoilla moduuli ratkaisulla niitä kouluja voisi olla myös lukumäärältään enemmän, kunhan alueella on riittävä oppilasmäärä työllistämään opettajat. Ja mikä estää opettajia käymästä parissa eri koulussakin.  Käyhän jotkut jo nytkin.

Liian pitkälle suunnittelu tänä päivänä ei ole enää realistista oikein missään asiassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset