KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Onko koulutus sittenkään aina niin kannattavaa?

Puhutaan paljon, että koulutus kannattaa. Koulutus on kaiken a ja o.

Mutta jos meidät kaikki koulutettaisiin, niin veikkaan että lirissä oltaisiin. Suurin osa työllistävistä yrityksistä on kaikkea muuta kuin kouluttautuneiden vetämiä.

 

Omat yrityksenikin on vedetty liki peruskoulupohjalta. Niissä on ollut enemmän sydäntä kuin järkeä mukana. Parhaimmillaan kuitenkin työllistin 10 työntekijää.  

 

Suurin osa yrityksistä syntyy täysin järjettömiltä kuulostavilta liikeideoilta. Viisaat koulutetut naureskelee ettei tuossa ole mitään järkeä. Eikä siinä välttämättä olekaan. Mutta yrittäjät on usein “sukua” taiteilijoille. Monessa yrittämisessä ei ole kyse niinkään maksimaalisten voittojen tavoittelusta vaan luovuudesta. Luovuus, jonka tarkoituksena on saada jotain näkyvää aikaiseksi. Raha ei ole se houkutin eikä mainekaan, vaan yksinkertaisesti se, että saa toteuttaa itseään. Usein yrityksen perustamiseen johtaa harrastus. Harrastus, joka tuntuu mielekkäälle ja sitä on kiva tehdä. Silloin uskotellaan, itselleen, että tällähän voisi myös elää. Ikävä kyllä liian harvoin. Vähintään verottaja pitää huolen, ettei yrittäjän työ saa olla kivaa.

 

Toiset yrittäjät haaveilee jo nuoresta laittavansa esim. vaikka ravintolan pystyyn. Ymmärtämättä sen enempää liiketaloudesta kuin mitä ovat pakolla käyneet, kun Te- keskus on vaatinut sen käymisen, jotta starttiraha-anomus menee läpi.

 

Yhteiskunnalle nämä yrittäjät ovat kuitenkin lottovoitto. He painavat töitä niska limassa parin euron tuntipalkalla, kun kaikki raha menee veroihin ja palkanmaksuun. Mitään helmen järkeähän ei toiminnassa ole. Siinä menee vain parisuhteet ja terveys. Mutta silti kerrotaan ettei päivääkään vaihtaisi yrittäjyydestä pois. Tosin hyvä puoli on se, ettei tarvi yhteiskunnan tarjota mitään kikyä ja muutakaan vippaskonstia. Pienyrittäjät hoitaa kikyt ja muut ihan itse.

 

Tosin joka kerta kun tuntuu hiukankin siltä, että vasemmisto pääsee valtaan, nousee niskakarvat pystyyn. Tämä yrittäjien joukko kun on heidän silmissään kapitalistiriistäjiä. Työnantajia, jotka imevät työntekijöistään kaiken mehun ja elelevät kroisoksen elämää.

 

Kun se ei vaan sitä oikeasti ole, vaikka monet näin vasemmistosta luuleekin.

 

Homma menee oikeasti seuraavanlaisesti: Siinä kohtaa kun pienyrittäjää väsyttää, sillä on velkaa liian vähän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset