KristianSheikkiLaakso Suoraa puhetta, ilman turhaa kumartelua.

Ulosottovelkani

Viime aikoina useammassakin mediassa on käsitelty ulosottovelkaani. Kirjoitustyyli on mielestäni ollut asiallinen, enkä ole yhdellekään medialle tästä katkera. En ole edes artikkelien nimettömille kommentoijille. Jotkut kannustavat, toiset moittivat. Jälkimmäiset saattavat tehdä näin tietämättömyyttään.

Ettei tämä asia kylmenisi, niin tuon tämän tilanteen järjettömyyden esiin. Taloudellisesti minun ei olisi kannattanut eduskuntaan edes pyrkiä, koska jos olisin jäänyt edelliseen työhön, olisin voinut siitä halutessani irtisanoutua hakeutuen velkasaneeraukseen. Tai tehdä esim. pimeitä töitä ja odottaa verojen vanhentumista.

Mutta silloin ei tätäkään keskustelua olisi käyty, eikä tätä yli puolta miljoonaa suomalaista koskettavaa ongelmaa olisi nostettu näin suuresti esille.

Omat velkani ovat noin 200 000 euroa, jotka ovat syntyneet kuljetusliikkeen ajauduttua konkurssiin. Velkani myönnän, enkä niistä koitakaan kiemurrella ulos. Kun asiaa tarkastellaan, niin jokainen yritysmaailmassa mukana ollut tietää, ettei kontolleni olisi osakeyhtiönä jäänyt mitään. Ja senkin myönnän, että se on oma virheeni, etten ajoissa muuttanut Ky:tä Oy:ksi. Loppuvaiheessa sitä ei olisi enää edes hyväksyttykään. En tosin edes yrittänyt, enkä sitä edes suunnitellut. Perheellämme oli ennen ko. yrityksen perustamista talo, kaksi hallia  sekä yksi vanha huoltoasemakiinteistö, jotka olivat jo aiemmin ostettu. Omaisuuden mennessä myyntiin pankki otti tietysti ensin omansa jonka jälkeen loppu omaisuus meni velkojille. Se, miksi ajot loppuivat ja miksei asialle voinut tehdä mitään onkin toinen juttu. Uskon, että siitäkin vielä saadaan lukea mediasta.

Vaikka media ehti ensin tuoda asian esille, oli itsellänikin tarkoitus tuoda asia julkisuuteen. Asia kun on yksittäisistä asioista suurimpia, jonka takia kansanedustajaksi pyrin.

Tuon 200 000 euron velan maksamiseen kansanedustajan palkoilla menee noin 20 vuotta. Eli vielä neljistä seuraavista vaaleista pitäisi päästä läpi ja elää 70 vuotiaaksi, että saan velkani maksettua. Muutoin en niitä  elinaikanani pysty maksamaan.

Jos nyt pääsen vielä neljä kertaa läpi ja saan velkani maksettua, niin olen maksanut ulosottoon noin 450 000 euroa, siis yli 200 000 euroa korkokuluja, joka on järjetöntä. Tässä on se järjettömyys miksi kenenkään ei tavallaan kannata tällaisessä tilanteessa edes yrittää velkojaan maksaa, jollei ole kansanedustaja tai nauti vastaavista palkoista.

Minun tavoitteenani on muuttaa asetuksia siten, että velan mennessä ulosottoon, sen jälkeen siihen ei tule enää mitään korkoja. Velkojahan sitten itse päättää laittaako ulosoton perittäväksi vai ei.  Pääsäääntöisesti velkojat varmasti ymmärtävät, että tärkeintä on saada velkansa pois. Nythän esim. minun kohdalla ilman kansanedustajan virkaa velkojat ei saisi juuri mitään.

Ulosotossa on ihmisiä jotka ovat täysin välinpitämättömiä, mutta paljon on niitäkin joille oman itsetunnonkin takia olisi hienoa saada velkansa suoritettua. Ongelma on se, ettei velka juurikaan lyhene, vaan kaikki raha menee korkoihin. On ihmisten henkisen hyvinvoinninkin kannalta parempi ettei velkoja leikata vaan annetaan mahdollisuus ne maksaa. Itse jos olisin hakeutunut velkasaneeraukseen ja velkojani olisi leikattu, olisin hävennyt tilannetta, enkä olisi voinut kuvitellakaan hakevani kansanedustajaksi. Olisin tuntenut olevani "huijari". Jos olisin vaikka tulevaisuudessa menestynyt, niin silti olisi aina takaraivossa kummitellut se, että olen saanut velat anteeksi.

Toisille nämä tilanteet ja häpeä ovat niin suuria, että lopetetaan arvokas elämä oman käden kautta. Tuskin sitä itsemurhaa tehdään siksi, ettei pystytä elämään köyhänä, vaan siksi koska koetaan suurta häpeää.

Velallisetkin ovat ihmisiä ja nykyiset viivästyskorot eivät ole tätä päivää, vaan ennemminkin koronkiskontaa. Tähän pitää tulla muutos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ehkäpä teitä perintäfirmojen piinaamia on jo niin monta eduskunnassa, että saatte vaikutusvallallanne ...talaiset ..ronkiskurit hävitettyä yhteiskuntaamme imemästä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Pyydän maltalaisilta veronkiskureilta anteeksi demarityyliin, mutta etukäteen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Entisenä pankin realisoijana olen 100% samaa mieltä tuosta koronkiskonnasta. Pankeille, ulosotolle ja perintäfirmoille erinomasita businesta.

Viivästyskorko ja varsinkin korkoa korolle on uskomattoman tuhoisaa.

Parhaiten veloista päästäisiin kun suhdetta muutettaisiin siten, että jokainen suoritus lyhentää myös pääomaa.

Esim. siten, että jokainen euro pienentää pääomaa esim. 50 senttiä tai jotain vastaavaa.

Pahinta oli asiakkaan oma paniikki ja ajautuminen toimintakyvyttömäksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Pahinta oli asiakkaan oma paniikki ja ajautuminen toimintakyvyttömäksi."

Juuri näin. Silloin pitää tarttua puhelimeen ja varata aika heti talous- ja velkaneuvontaan, jottei tilanne pääse ryöstäytymään pahaksi. https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/talous_ja_vel...

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Ja siitä hyötyy vain velkaneuvonta saamalla yhden asiakkaan sekä lisää töitä?

Voitko kertoa mitä hyötyä velallinen saa?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #15

Konkreettinen hyöty, mitä velallinen voi saada, on päästä velkajärjestelyyn tai saada muita neuvoja, miten sovitella velkojiensa kanssa.

Toki nämä voi tehdä ilman velkaneuvonnan apuakin, mutta kaikilla ihmisillä ei välttämättä ole valmiuksia tähän, ja silloin kannattaa käänty velkaneuvonnan puoleen.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Erityinen kiitos äänestäjillesi. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa meillä on edustaja, joka konkreettisesti tunnistaa asian ja on syystä valmis ihan oikeasti tekemään asian eteen jotakin.
Ihan ensimmäiseksi pitää katse kohdistaa itse velkajärjestelyyn. Kun istahdin ensimmäisen kerran paikkakuntamme velkajärjestelijän kovalle penkille sain kuulla, että velkajärjestelylaki olisi ollut voimassa yli kaksikymmentävuotta ja sitä on muutettu sen 20 kertaa, joten siinä on kimurantteja yksityiskohtia.
Velkajärjestelyyn tulee päästä helpommin, sen olemassaolosta tulee tiedottaa velalliselle ja sen kertaluonteisuus tulee kyseenalaistaa.
Olen kirjoittamassa tarinaa omasta velkajärjestelystäni ja tuon sen julki tulevana kesällä, kun oma järjestelyni loppuu.(3v4kk aika kovaa kakkua)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomessa huippukorkeilla viivästyskoroilla varmistetaan, että velallinen ei kykene maksamaan velkaansa koskaan.
Velkoja yleensä myy saatavan yksityisille perintäfirmoille, jotka jatkavat velkapotin kasvattamista huippuvauhtia omilla huippukorkoillaan.
Aivan järjetöntä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#5 Perintäyhtiöiden näkökulmasta varsin järkevää, mutta silti täysin moraalitonta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pankki perii velalliselta 18.5 % Korkoa korolle, perintätoimistojen kansssa on huomattavasi helpompaa neuvotella maksuista, velkasummat yleensä huomattavasti pienempiä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Perinnän kohteena olevan velallisen tulisi saada edes mahdollisuus velkansa maksamiseksi, mutta Suomessa toimitaan juuri päinvastoin.
Huippusuurilla velkapotin moninkertaistavilla viivästyskoroilla varmistetaan, että velallinen ei kykene maksamaan velkaansa koskaan, ja roikutetaan velkahirressä perinnän kohteena parikymmentä vuotta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielestäni ihmisten ei kannata alistua tähän, vaan alkaa järjestelmään asioitaan. Hulluinta on kasvattaa koroille korkoa tai kierrättää maksut ulosoton kautta. Velkajärjestely on erittäin hyvä tapa katkaista kierre. Ainakin jokaisen kannattaa tätä mieluummin yrittää, kuin löysässä hirressä itseään vuosikaudet roikottaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Onneksi olkoon kansanedustajuudestasi! Hyvällä asialla olet, kun nostat velallisten asiaa esille.

Muutama kohta kirjoituksessasi, eli ettei Oy:ksi muuttaminen olisi varsinaisesti muuttanut mitään, koska pienyrittäjä yleensä itse takaa yrityksensä lainat omalla omaisuudellaan, joten maksumiehen asemaan olisit luultavasti päässyt siinäkin tapauksessa.

Toinen asia, joka on erittäin tärkeä ja johon pitää saada asenteen muutos: "Itse jos olisin hakeutunut velkasaneeraukseen ja velkojani olisi leikattu, olisin hävennyt tilannetta, enkä olisi voinut kuvitellakaan hakevani kansanedustajaksi. Olisin tuntenut olevani "huijari". Jos olisin vaikka tulevaisuudessa menestynyt, niin silti olisi aina takaraivossa kummitellut se, että olen saanut velat anteeksi."

Velkajärjestelylaki oli 1993 erittäin tervetullut Suomeen. Aikoinaan kirjoitin siitä itse päättäjille ja olin tyytyväinen, että laki saatiin. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930057

Laki auttaa ihmistä selviytymään veloistaan ja jatkamaan normaalia elämäänsä järjestelyn päätyttyä. Velkajärjestelyä ei niin vaan myönnetä, vaan se on pitkällinen prosessi. https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/ra...

Turha häpeä siis pois ja ihmisten tulee käyttää yhteiskunnan meille suomia mahdollisuuksia. Jos et ole tehnyt mitään väärää, niin silloin on oikeus hakea velkajärjestelyä. Huomautan vielä, että konkurssi ei itsessään ole rikos, jos ei ole tehnyt mitään rikollista.

Kehotan sinua tekemään velkajärjestelyhakemuksen, niin silloin näet miten järjestelmä toimii. Jos siinä on parantamista, niin nyt sinulla on kansanedustajana mahdollisuus siihen vaikuttaa lainsäätäjänä. Samalla saat oman taloutesi tasapainoon, jotta voit jatkaa normaalia elämääsi kansanedustajuuden jälkeenkin.

Jokaisen ihmisen tulee muistaa, että kaikesta selviää, niin kauan kuin henki pihisee. Kun mietit velkojesi takia itsemurhaa, niin käytä ensin kaikki yhteiskunnan tarjoamat oikeudet ja mahdollisuudet, ja vasta sitten mieti, onko elämäsi kuitenkin elämisen arvoista.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Kun emme olleet yrityksenä pankille juurikaan velkaa, ei pankki olisi vienyt meidän omaisuutta jos olisi ollut oy. Me myimme kiinteistöt itse, niin pankki tilitti loppurahat ulosottoon, jos olisi ollut oy, niin ne olisi palautunut meidän omalle tilille. Tai niitä ei olisi myyty ollenkaan. Tässäkin episodissa on aihetta kirjoitukseen, miten pankki toimi asiassa väärin parillakin eritavalla. Mutta se jääköön myöhäisempään ajankohtaan.

Tuo että sanot ettei tarvi hävetä, olet tavallaan oikeassa, mutta kun tunne tila yms. asiat ei toimi niin että joku sanoo. Ne joutuu omassa päässään punnitsemaan ja esim. minun kohdalla en koskaan pystyisi nollaamaan tilannetta, niin ettei se vaivaisi.

Ja en aio hakeutua mihinkään saneeraukseen koska silloin puheiltani meni pohja, kun ajatellaan että oma lehmähän kyseessä tuollakin kansanedustajalla. Maksan joka ikisen sentin takaisin jos vaan siihen pystyn.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tiedän kyllä miten pankit ovat toimineet omallakin kohdallamme, mutta se on sitten tosiaan jo toinen juttu.

Kirjoitin tuon kommenttini ajatellen myös muita lukijoita. Montaa ihmistä helpottaa jo se, että pääsee velkaneuvojan puheille kertomaan omista ongelmistaan. Silloin kun konkreettisesti alkaa hoitamaan omia asioitaan, vaikka ne kuinka umpisolmussa olisivatkin, niin se jo auttaa jaksamaan eteenpäin. Sitten kun joku päivä ne velat on selvitetty, niin silloin voi huomata, että linnut laulavat ja aurinko paistaa.

Sinulla on muuten täysin samat oikeudet Suomen kansalaisena olit sitten kansanedustaja tai et. Sinä palvelet nyt Suomen kansaa ja jo velkajärjestelyhakemuksen tekemisellä näet, kuinka iso prosessi sen saaminen on. Etkä suinkaan siitä pääse ilmaiseksi, vaan joudut pulittamaan tuloistasi saman mitä nytkin ulosottoon.

Mieti, onko järkeä kasvattaa korkoa korolle, kun voisit maksaa velkojillesi sen pääoman eli velan mitä olet velkaa?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ehkäpä positiiviseen luottorekisteriin, jollaista ollaan valitettavan myöhässä tuomassa Suomeen saataisiin yhdistettyä velallisen asemaa keventäviä uudistuksia. Luotonantajien tietäessä tarkemmin velallisen todellisen tilanteen heille voi antaa enemmän vastuuta myös maksukyvyttömyystilanteessa. Tämä ratkaisu toivottavasti myös hillitsisi nykyistä aivan valtavaa velkarahan tyrkyttämistä, joka lienee yksi keskeisistä velkaongelmien syistä.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Koronkiskontaa pidetään "ei se minua koske" -tason ongelmana. Olen itsekin läheltän nähnyt ihmisiä jotka ovat korkoja ja kuluja maksaneet jo reilusti yli velkapääoman, mutta velkojat vain muuttuvat julmemmiksi. Se tapa mikä heille annetaan täysin oikeutetusti henkisesti pahoinpidellä velkojan lisäksi hänen lähipiiriiän on aivan uskomatonta.

Jos maa haluaa edes implikoida olevansa vapaa, siellä ketään ei saa kahlita kohtuuttomiin kuluihin, saatika julkisen häpeärangaistuksen kera.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomessa eduskunta on laillistanut koronkiskonnan, eli rikoksenomaisen toiminnan.

Muissa pohjoismaissa alun alkaen pikavipeille asetettiin kiinteä korkokatto, mutta Suomessa eduskunta ei asettanut niille mitään rajoitusta.
Näin kokonaisvuosikorot olivat jopa 300-400 %.

Vuosien päästä eduskunnassa herättiin etenkin nuorison hälyttävään ylivelkaantumiseen pikavipeillä ja päätymiseen luottorekisteriin luottokelvottomina.
Lakia "korjattiin" ja asetettiin korkokatto.

Eduskunnan mädännäisyys tuli kuitenkin ilmi siinä, että korkokatto asetettiin koskemaan vain pieniä pikavippeja, mutta suurimmat eli vahingollisimmat pikavipit jätettiin edelleenkin villin koronkiskonnan kohteiksi.

Eduskunta ei suinkaan ajanut pikavippilailla kansalaisten etua, vaan rahoittajatahojen etua.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Juuri näin. Laillinen pankkitoiminta ei tarvitse erittäin asiallisia voittomarginaaleja varten yli 15 % korkoa, ehkä 20 % voitaisiin hyväksyä niin ei mene aivan rimaa hipoen. Lisäksi pitäisi olla myös pykälä jossa ulosottovelan maksuun todistetusti sitoutuneen henkilön korko ei enää kasva tietyn pykälän yli. Esim. jotain sitä tasoa että kun velasta 25 % on korkoa, korko pysyy nollassa niin kauan kun henkilö maksaa velkaansa säännöllisesti takaisin.

Tämä ei millään muotoa estäisi lainatoimintaa tai merkittäviä voittomarginaaleja finanssivalvonnan alaisilla rahalaitoksilla. Se myös rohkaisisi veloista selviämiseen sekä myös yrittämiseen ja riskien ottamiseen. Molempia tarvitaan uusien työpaikkojen syntyyn ja kansanterveydellisten haittojen vähentämiseen.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #34

Ministeri Häkkänen ilmoitti pontevasti, että pikavippilaki otetaan uudelleenkäsittelyyn siinä olevien epäkohtien takia, mutta sanahelinäksi jäi sekin lupaus.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #39

Ehkä otetaan, ehkä ei, mutta tätä asiaa ei pitäisi käydä vain yhden velan muodon kautta.

Velkavankeus pitää yksinkertaisesti lopettaa. Ihan sama tuleeko se pikavipistä, yrityksen konkurssista, liikekumppanin ohareista vai mistä. Jos on selvää halua ja tahtoa maksaa velkaa, silloin korkojen pitää olla erittäin maltillisia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse olen tuumaillut tällaista että jos ihminen ajautuu syystä tai toisesta todetaan maksukyvyttömäksi, pitäisi kaikki perintäkulut, ulosottomaksut ja korot poistaa, että maksettaisiin vain pääomaa.

Tuossa tilanteessa ulosotossa olisi sitä kulua että sitä kannattaisi välttää mutta ns. holtiton luototus loppuisi siihen kun se johtaisi korkotappioihin ja toisaalta tekisi velkojalle intressit järjestellä asioita jotenkin että velallisella olisi edellytyksiä pysyä toimintakykyisenä.

Tuo toimisi ainakin pikavippifirmoja vastaan.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Jos ei ole toiminut yrittäjänä voi olla vaikea ymmärtää miten kohtalokasta henkilöyritykselle saattaa olla jo yhdenkin merkittävän asiakkaan menettäminen. Tsemppiä selviytymiseen, tärkeistä asioista kirjoitat.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Mitä jos ylivelkaantumistilanteessa olisi jonkin näköinen selvitys, jossa tutkittaisiin syyt velkaantumisen taustalla ja jaettaisiin velkaantuneet kolmeen eriryhmään:

1. Velkaantunut ilman omaa syytä
2. Velkaantunut osittain omasta syystä
3. Velkaantunut omasta syystään

Nämä ryhmät määrittäisivät sen miten paljon ja pitkään ihmisen pitäisi velkojaan maksaan. Kohdassa 1. lyhemmin kuin viimeisessä. Tässä selvityksessä punnittaisiin myös lainaajatahojen toiminta, eli ovat riittävästi selvittäneet maksukyvyn ja jos vikaa on myös siellä päässä, niin henkilö tippuisi aina ryhmään 2. Mikäli velkaantumisesta tulee tuomio, niin ryhmä olisi aina 3. jne.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Vähän ongelmallista.

Velkaantuminen on käytännössä riskien realisoitumista ja riskit voivat olla hyvinkin epätodennäköisiä joita ei ole edes tiedostettu olevan.

Siksi oma ehdotukseni olisi sitä vastuun siirtämistä hieman sinne velkojan suuntaan että vähän tarkastellaan sieltäkin suunnasta.

Tuosta 3:sta kohdasta esimerkiksi puuttuu selliainenkin mahdollisuus, että velallisesta riippuvasta syystä on velkaantunut niin että velallinen ei itse ole ihan tolkuissaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mania

Vastuun siirtäminen lisääntyneiden luottotappioiden muodossa auttaisi vähän siinä riskien tunnistamisessa.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Esim. peliongelmaisten kohdalla voisi joskus käyttää kohtaa 2. mikäli velkaantuminen olisi tapahtunut lyhyessä ajassa ns. pelimanian iskiessä. Jos taas pelaaminen olisi nähtävissä pidemmän ajan kuluessa, niin vaikea olisi päästä kohtaan 2. Jos henkilö tekisi rikoksia saadakseen lainaa, niin minusta hän ei käytännössä koskaan pääse ryhmästä 3. ellei sitten taas ole nähtävissä hetkellinen mielenhäiriö ja/tai sitä selittävä tekijät. Käytännössä tämä siirtäisi kohdassa 1. ja 2. vastuuta juuri lainan myöntäneiden päälle, joka pakottaisi heidät selvittämään maksukykyä tavallista tarkemmin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #35

Suomessa se systeemi vähän sellainen että rahavaikeuksien katsotaan olevan yksilön asia ja jos on rahaongelmia niin sen katsotaan olevan elämän aikana tehtyjen valintojen seurausta.

Tuo ajattelumalli on hyvin syvälle juurtunut tähän maahan.

Tuo mitä ehdoitat on vähän... monimutkainen. Oma ehdotukseni olisi yksinkertaisempi että siinä velkasuhteessa ei kannata todeta maksukyvyttömiksi koska se tarkoittaa luottotappiota.

Minusta se olisi oikein, että vaikka olisi velkasotkuja että niistä pääsisi joskus eroonkin. Se korkoa korolle siellä veloissa on aika.. lannistavaa.

Tuo toinen ehdotus tuolla aiemmin, että lyhentäminen lyhentäisi aina myös pääomaa, olisi sitten toinen tapa.

Kolmas voisi olla se henkilökohtaisen konkurssin tekeminen.

Suomessa sen sijaan aika raa'asti tehdään ihmisten _elämästä_ sijoitusinstrumentteja, että tietoisesti ajetaan ihmisiä velkakuseen ja tarkoitus on että niistä saisi kupattua sen 15v tuottoa. Olennaista nimenomaan on se aika, että tuottoa tulee sijoituksille (=lainatut rahat).

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Miksi Sheikki et kertonut julkisuuteen ulosottovelkojasi ennen vaaleja? Pelkäsitkö äänestäjien reaktiota?

Kysyn tätä siksi, kun olet puheenvuorossasi kommentoinut al-Taeen tapausta, jota vastaan ei nostettu syytettä. Tapauksen julkitulon myötä yleinen mielipide oli, että kansanedustajaehdokkaasta tulisi olla kaikki mahdollinen tieto saatavilla, jotta äänestäjiä ei johdettaisi harhaan.

Miksi siis et kertonut ulosottoveloistasi ennen vaaleja?

Käyttäjän Pirjo-MargitJauhiainen kuva
Pirjo-Margit Jauhiainen

Miksi tarvii velkojaan ilmoittaa - kun mikään laki ei siihen velvoita, eikä puoluillakaan ole minkäänlaista linjaa mistään rötöskavereista, joita joka puolueesta löytyy, eikä niitä suuremmin oteta esille, jonka voidaan riippuvan siitä, missä oksalla rötöstelijä on istunu / puolueessa vaikuttaa.

Äänestäjien kannalta oliski sellainen laki hyvä = kuluttajansuoja - missä kaikki = myös vuosikymmeniä kansanedustajana olleet, ehdokkaaksi aikovat joutuisivat erittämään rikosrekisteriotteen, niin olen varma, että lakiehdotusta ei otettaisiin edes käsittelyyn = ei ole tarpeellinen, kun laissa sanotaan = edustajan oltava,,,,,, jne. ja vaikka kansanedustaja ei se suurenpi rötöstelijä olis, niin kyllä kavereita siihenki hommaan löytyy = rahalla, niin perkaamista myös lähipiiristä.

Oletko samaa kysyny Sdp:n edustajalta - jolla ulosottovelkaa ja ihan hämmästyi asiasta?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Kyllä se aika julkinen tieto oli ja kaikkien saatavilla jopa median. Ei kait kukaan nyt oletan, että tälläisillä asioilla pitää vaalikamppanjaa tehdä.

Ja on tuo Al Tae;n juttu nyt himpun eritasonen juttu kun minun. Minä en ole valehdellut missään vaiheessa. Surkea yritys kääntää asia toiseksi. Mutta sitä se aate pahimmillaan tekee, ei edes nähdä mitään muuta kuin mörköjä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#25: "Surkea yritys kääntää asia toiseksi. Mutta sitä se aate pahimmillaan tekee, ei edes nähdä mitään muuta kuin mörköjä."

Mihin aatteeseen viittaat? Kommentoija Rissanen pitää profiilissaan tietona "Perussuomalaiset" ja osallistui saman puolueen riveissä ainakin kuntavaaleihin 2017.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen Vastaus kommenttiin #28

Pahoittelut. Siirryin lokakuussa 2018 perussuomalaisista vasemmistoliittoon. Sheikki tietää syyt tapahtuneeseen, koska olin Kymen perussuomalaisten piiriedustaja siihen asti.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä tekemistä on ulosottoveloilla ja al taeen valehtelulla?Aivan ,ei mitään.

Lyökö ns.tyhjää jossakin kohtaa,kun ette näytä tietävän että suomessa on yrittäjiä,eläkeläisiä KAIKKIA ihmisryhmiä ja kaiken ikäisiä ,sekä yhä kasvava määrä ulosotossa ihmisiä sosiaali ja terveydenhoidon maksujen takia,joita perivät ulkolaiset perintäfirmat koska suomi on laittomasti antanut niille vallat suomessa.

Samat ulkolaiset KORONKISKONTAPANKIT tarjoilevat osamaksujaan sielläkin,KONSERNIEN TYTÄRYHTIÖISSÄ joiden lainat ja joustoluotot,YKSITYISlainat niiden kumpp.firmojen kautta netissä mm.verkkokaupat Hallituksen poliitikot ovat nämä suomeen hyväksyneet koska yksityistäminen.Nuoria,työssäkäyviä,työttömiä ,YRITTÄJIÄ joille myönnetään 2000 -jne.luottoja mm.ent.kokoomuslaisen EK puikoissa SILLOIN istuneen Kokkilan omistajuus vippifirma Ferratumissa,josta osuutensa myi myöhemmin kovalla voitolla jne.ja joka on saanut pankin statuksen Maltalaisen poliitikon avustamana.

Firma toimii vieläkin suomessa hallituksen suojeluksessa,kuten muutkin samankaltaiset.VUOSIKAUSIA on sallittu koronkiskonta ,mitään esteitä ei sen kieltämiselle ole ollut,paitsi siis MIKÄ??Sisäpiiriläisten omistukset (ko)ja YKSITYISTÄMINEN.NÄMÄ ongelmat KUN OVAT OLLEET TIEDOSSA JO VUOSIKAUDET!!

Kokoomuksen KORONKISKONTALAKI on unohduksissa vaalien jälkeen:paskapuhettako äänestäjien kalastelun takia?Ei tehonnut tyhjät lupaukset äänestäjiin vai?Missä vaiheessa ollaankaan??

Se jätetään kertomatta ettei suomen laki voi näille mitään,koska ei hallituksen tahtotilasta johtuen ole suomessa mahdollista.Kellekkään ei jää epäselväksi MIKSEI ole haluttu puuttua jo VUOSIA SITTEN!!Päinvastoin ,on tehty aina vaan helpommaksi.es.POSTIn kautta hakemalla on helpotettu VELKAANTUMISTA JA ULOSOTTOON JOUTUMISTA korkeakorkoista lainaa vippifirma Gredit24 tarjoamana ,SUOMALAISTEN veronmaksajien rahoilla mainostetaan netissä ja tv:ssä!!Postin johtajien ja muiden sisäpiiriläisten kytkökset siis tähänkin firmaan ja omistajiin ovat siis mitkä?!Niinpä niin.

Koronkiskonta kun on hallituksen voimalla hyväksytty suomessa,jo Vanhasen aikaan.Velkajärjestely vie hermot ja terveyden,sinne on yli puolen vuoden jonot,eikä se ole mikään portti siihen että edes pääsee mihinkään järjestelyyn.Se on tuhatpäinen joukko jonka voimavarat eivät enää riitä siihen.1990 ns."laman"uhrit jotka vasemmiston siimes ja silloiset poliitikot kirjoittivat ikuiseen velkavankeuteen ja joiden omaisuuden ryöstivät pankit ja sisäpiiriläiset ihan itse.Puhumattakaan veroveloista joita ei ollut olemassakaan.Hyvin näyttää pyyhkivän suojatyöpaikoissa eläkeyhtiöt ynm.ja ihan ykköspallitkin on saatu..

600 000 ulosotossa olevaa ihmistä kiittää blokistia,JOS hän saa ääntään kuuluviin Arkadianmäen eduskuntatalon eli ent.sirkusteltan paikalla olevien 200 hukkasyöjän ja avustajien joukosta:siellä kun tuppaa ylivalta mennä aina ohi niiden kansanedustajien jotka kansalaisten asioita yrittävät ajaa ja ottaa esiin.Pelletouhua nykyään näyttää olevan tuolileikkeineen ja julkkis ynm.mediakasvoineen.

Mitä luulette kun pienituloiset/tempputyöllistetyt eivät saa pankista lainaa ,mistä se raha ruokaan ,vuokraan,laskuihin haetaan,jos ja kun tempputöillä ei eletä?Turha tulla uikuttamaan ja haukkumaan velkaantuneita,kun ei ole mitään käsitystä siitä,mikä on yli 700 000 tempputyöllistetyn asema tai niiden joita potkitaan ulos työpaikoistaan edelleen.Mikään toimeentulotukiluukku ei pienituloisia lohduta ,sieltä ei heru latiakaan jos normilaskelma ei niin näytä.

Kun suomessa joutuu konkurssiin jatkuvasti ihmisiä ja työttömiä tulee tasaiseen tahtiin,millä kuvittelette että he maksavat pankkilainansa jne.jatkossa,joita on otettu ENNEN konkursseja tai työttömyyttä?Vai luuleeko joku valopää että kaikki osaavat ennustaa tulevaisuuden,kuten es.hallituksen ilmastomuutos ennustajat?Leikatulla työttömyyskorvauksellako?Ulosmitatut kodit joista media vaikenee sujuvasti nykysuomessa kertoo faktat sekin siitä missä suomi makaa.

126 000 KÖYHISSÄ PERHEISSÄ elävää lasta jne.Nämä faktat eivät kiinnosta Helsingin kuplassa eläviä ,eivätkä näitä nykysuomen poliitikoita ja median omistajia ,joille kiiltävä eu-suomen ulkokuori on siivottu mm.leipäjonoista jottei SIJOITUSasuntojen hinnat laske siellä missä jonot kiersivät.Samaan tapaan hallituksen edustajat ovat apulaisineen siivonneet suomen ikävän puolen pimentoon,jottei eu-kiiltokuva saa säröjä faktoista.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kun minut oli SKOP:n pankkiirit ryöstänyt 90-luvulla, niin yksistään viivästyskorot olivat 7.000mk/päivä. Se vei kaiken halun tehdä elämässä enää mitään. Törkeätä touhua valtion pankilta, poliitikoilta, virkamiehiltä ja oikeuslaitokselta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tuolloin toimittiin erittäin törkeästi, kun liikepankit kuittasivat luottotappionsa veronmaksajien varoista valtion niille maksamien pankkitukien kautta.
Vaikka liikepankit olivat siis tappionsa jo kuitanneet valtion varoista, siitä huolimatta velallisia roikutettiin perintähirressä yli kaksikymmentä vuotta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Miten niin roikutettiin?Kyllä siellä roikkuu vieläkin ihmisiä,jos ovat enää hengissä.Toiset ovat ehkä saaneet armahduksen ennen kuolinvuoteelle joutumistaan...Heidän jälkeläisiään on tosin vieläkin mielenterveysongelmien takia yhteiskunnan syrjäytyneissä.Tämä niinistön ja sipilän äänestäjien kosiskeluun tarkoitettu anteeksi pyyntö varjoissa ja vuosien takaa ei auta ,siinä mielessä ettei sen jälkeen ole kuulunut yhtään mitään, asia on suomessa haudattu hyvin,koska sen ajan poliitikot istuvat nyt hyvissä paikoissa ja muut samankaltaiset hyötyjät eivät halua muistella noita aikoja suomesta.

SDP Filatovin ilmaistyömalli eli nyk.sanktioilla ja leikkauksilla paranneltu aktiivimalli on sekin seurausta tuon ajan politiikoiden tekemisistä.eu-lobbauksen avulla toki jälkiä peiteltiin kun luvattiin 10 hyvää ja kaunista,johon suurtyöttömyyden alistamat epätoivoisimmat ,hyväuskoiset suomalaiset lankesivat.Samalla saatiin saatiin myös epäonnistunut maahanmuutto lakaistua maton alle muhimaan...Mediamogulin toimesta mainoskampanjoita eli suoranaisia valheita leviteltiin janoisten silmille heidän omilla rahoillaan joilla eu-lobbausta tehtiin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #32

"Miten niin roikutettiin?Kyllä siellä roikkuu vieläkin ihmisiä,jos ovat enää hengissä."

Tietenkin nytkin perinnän kohteina on suuri joukko ihmisiä.
Perintä riippuu velanoton ajankohdasta.
Tuttava oli ylivelkaantuneena perinnän kohteena 22 vuotta, ja vasta sen jälkeen perintä lopetettin.

Kuinka suuri on perinnällä vauhditettu itsemurhasaldo Suomessa - sitä ei tiedä kukaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Itse olin 15v perintätoimien kohteena. Sen jälkeen vielä pari vuotta kunnes sai puhelinliittymän tilattua omalla nimellä. Velat tulivat ennen vuotta -93, eikä sen jälkeen enää niitä tehty lisää. Kyllä ne perinnät joskus loppuvat, jos ei lisää tee.
Yksi varmastikin yleinen velkaperuste lienee elatusmaksu, joka varmastikin jää maksamatta, jos ihminen työttömänä, tahi pienellä palkalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta, lisääntyminen on todellinen taloudellinen riski erityisesti miehille Suomessa.

Päättäjät sitten ihmettelee miksi syntyvyys on alhainen tai miksi työllisyys on alhainen vaikka kyseessä on yksinkertaisesti kyse taloudellisesta riskistä eri osapuolilla.

Riskinsieto kyky on myös hyvin yksilöllinen ja riskiä siedetään heikommin mitä tiukemmalla talous on.

Käyttäjän JussiSiuruainen kuva
Jussi Siuruainen

Käsittääkseni velka alkaa vanhenemaan vasta kun se siirtyy ulosottoon yksityisellä perintäfirmalla roikkuvat velat ei vanhene. Eli vanhenemisen laki koskee vain ulosottoa

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mjoo, taisi olla niin että saatava vanhenee 15v aikana kun se on viety ulosottoon paitsi verovelat jotka vanheni nopeammin.

Velka taas vanheni 3v aikana jos sitä ei yritä periä.

Eli oisko se homma niin, että yksi maksuerä on yksi saatava, jos sitä ei yritä periä 3v aikana niin vanhenee ja jos ei saa perittyä niin viemällä ulosottoon niin se pysyy siellä 15v. Ja tämä siis jokaiselle maksuerälle erikseen. Eli kai tuossa 15v lainasopimus voi olla sellainen että kestää 33 vuotta ennen kuin se poistuisi vanhentumalla.

Jos olen asian oikein ymmärtänyt, saa vapaasti oikaista.

Kyllä perintäyhtiöillä tässä selvä liiketoimintamalli.

Olihan tuossa se juttu että jos syystä tai toisesta kiistää saatavan niin perintä pitää lopettaa siihen ja palauttaa takaisin bumerangina velkojalle. Jos velkoja on jokin zombie yritys tai konkurssissa mutta perintäyhtiölle myyty saatavia niin... kai tuossa olisi mahdollisuus kiistää saatavan ja haistattaa pitkän p... jos niitä yritetään periä, että voi sitten päästä eroon.

Heikki Uusi

Erittäin asiallista kirjoitusta. Voinko olla yhteydessä sinuun. heikkiuusi (@)luukku.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset